Mama, mag het een versnelling lager?

“Ik douche even snel”, “Ik ga even snel naar het kruitvat”, “Ik kleed me even snel aan en dan maak ik snel wat ontbijt.”

Dingen waarvan ik altijd een sport maakte om het lekker-op-mijn-gemakje te doen, moeten opeens in een soort van tiende versnelling. Opeens kan je hierbij vervangen door ‘sinds de geboorte van mijn dochter’. En de enige waarvan ik dit trouwens moet, ben ik zelf.

Gelukkig zijn er velen met mij. Dit is een troostende gedachte als ik mede-moeders op straat hun kroost hoor aanmoedigen: “Loop eens door”, “kom snel hier”, “raap dat even snel op”, “hup hup, niet treuzelen”. Mama’s zijn superhelden in opschietgedrag en opjaagteksten. Nooit hoor ik een mama zeggen: “loop maar eens lekker op je gemakje, en kijk rustig om je heen hoe mooi de wereld is, en wat voor details je vandaag weer op je pad tegenkomt” (of zoiets …)

Ik gun het mezelf zo! En andere moeders ook.

Even die versnelling lager pakken. Letterlijk bij de (luier)pakken neerzitten. Zitten, ademen en kijken. En bovenal gun ik het de kinderen dat mama’s vertragen en meegaan in hun tempo & de energie. Al is het maar voor even.

En hoe doe je dat dan?

Als ik opjaagteksten bij mezelf hoor, doe ik het volgende:

  • Ik corrigeer mezelf. “Ik ga niet snel douchen, ik ga rustig douchen”
  • Ik kijk naar mijn kind en benoem wat ik zie en wat ik daarvan vind: “Wat heb je weer een heerlijke lach op je gezicht”, “Wat ben je knap alleen aan het spelen”. Dit brengt me terug in het NU.
  • Ik vertraag door een alledaagse handeling 2x zo langzaam te doen dan ik gewend ben.

Door dit te doen, verdwijnt bij mij het opgejaagde gevoel en kan ik weer beter lekker-op-mijn-gemakje doen.

Ik ben benieuwd hoe jij jezelf afremt als (on)ervaren mama, want ik vind het best een hele klus. Precies zoals nu; even snel een blog schrijven en nu even snel mijn huilende dochter uit bed halen … Dat dus.

Ps. Ik wens je een lekker langzame Koningsdag toe met veel geslenter over de vrijmarkt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie