Held! dat ben jij

Er was eens een ouder. Die dacht een avond lekker te gaan sparren over spelen met zijn kind. Hij ging immers naar een workshop over spelen en verbinden met kinderen. En speeltips krijgen, want dat is de belofte vooraf. Dat kan bijna niet anders dan gezellig een paar uur lachen en keuvelen worden. Spelletjes leren en die dan thuis ook weer doen. Vol goede moed begon de ouder aan de workshop. Mijn workshop.

072_Helden!

Een spelende ouder! (archief Held! theaterklas)

“Aaai poesje aai poesje aai poesje … rotkat!”
Ken je die nog? Dat je dan -als je niet oplet- op je vingers getikt wordt? Het onverwachte is gelijk ook het gemene en leuke van dit spelletje. Het gaat gebeuren, je weet alleen niet precies wanneer. Dit spel puur bedoeld als metafoor om de avond te beschrijven. Voor jou als ouder. En ik denk nu eenmaal graag in spelletjes.

Aai poesje
De Held-workshop lijkt ‘over spelen’ te gaan. Voor ouders die willen spelen met hun kind om zodoende de verbinding te versterken. Ik geloof dat jij het beste weet wat je kind nodig heeft. Ik weet zeker dat jij de beste ouder bent voor je eigen kind, dus waarom niet investeren in optimaal contact? Iedere deelnemer aan de Held-workshop is feitelijk al een SUPERouder, gewoon als een soort van beginsituatie. Want hoe tof is het om een spelende ouder te zijn? Dit is het ‘aai-poesje’ gedeelte.

Rotkat!
Maar niets blijkt minder waar. De Held-workshop gaat namelijk niet over spelen, maar over jou! De workshop gaat over jou als ouder en over bewuste keuzes maken in de verbinding met je kind. Juist ook als de situatie lastig is. En dan vallen er kwartjes tijdens de workshop, snel of langzaam. Het besef dringt door dat ik als Held-trainer geen simpele speeltips geef, maar je eigen (on)vermogen om ‘spelend’ te zijn laat ervaren. Hoe je daarvoor écht met aandacht bij je kind wil zijn, hoe je de eenvoud opzoekt, de controle loslaat en gewoon stralend durft te falen als ouder. Want ook dát gebeurt.

Auw, rotkat!
En dat is soms kwetsbaar en confronterend. Dat doet soms pijn.

Wiebeligheid
Deze wiebeligheid voelde de ouder tijdens de workshop. Hij heeft zeker gelachen en ook gewiebeld dus. Heerlijk, omdat dit gevoel tevens voor nieuwsgierigheid zorgt. Hoe doe ik dat dan allemaal? Hoe blijf ik met aandacht bij mijn kind in deze tijd vól prikkels en waar haal ik die speelse eenvoud vandaan? Hoe laat ik de controle los en … mag ik het wel fout doen?
Om dát te ervaren samen met de kansen die het biedt in het contact met je kind, kunnen we wat mij betreft maar één ding gaan doen … zélf weer leren spelen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie