10 speeltips voor meer verbinding met je kind

ikteltot10

Serieus spelen. Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, het is de hoogste tijd dat we hiervoor tijd gaan inbouwen in ons drukke leven. Spelen is namelijk niet zomaar bedoeld om de tijd een beetje te verdrijven. Spelen, zowel bij kinderen als volwassenen, dient vele serieuze doelen die gaan over persoonlijke groei, creatieve ontwikkeling, probleemoplossend vermogen, goedgehumeurdheid en bovenal … écht contact en échte verbinding!

Ik neem je een eindje mee op weg. Welkom terug in je spelende wereld! En geniet ervan.

Geheel in het thema van “ik tel tot 10 …” deel ik 10 manieren om het contact met je kinderen te versterken. Vijf daarvan zijn tips, gebaseerd op de Held!-methode die ik binnen mijn bedrijf gebruik om ouders en kinderen te verbinden. De andere vijf zijn concrete speeltips die niet alleen erg leuk zijn om te doen, maar juist zorgen voor net dat beetje meer contact met je kind. Spelend verbinden dus eigenlijk. Het is zo kinderlijk eenvoudig dat ik zeker weet dat je na het lezen van dit artikel ook zèlf op speel-ideeën komt, simpelweg omdat je creatieve brein wordt geïnspireerd.

De vijf pijlers en bijbehorende speeltips van de Held!-methode:

 1. Echt contact met je kind ontstaat in het Hier & Nu. Wees je eens bewust van alle gedachten die door je hoofd ‘spelen’ terwijl je kind bij je is. Tip: ben tijdens speelmomenten met aandacht bij je kind. Dus, geen infotainment (vaak via smartphone) en zodra je jezelf betrapt op afleidende gedachten over huishouden of werk, benoem dan simpelweg iets in het hier & nu zoals “hey, hoor je dat geluid?” of benoem iets wat je je kind op dat moment ziet doen.
 2. Spelen gaat over eenvoud. Als je kinderen observeert weet je weer hoe eenvoudig het leven kan zijn. Avonturen met kussens en dekens, verpakkingen die boeiender zijn dat het kadootje dat erin zat (ehh, welk kadootje?) Tip: speel meer samen met je kind zonder daarbij bestaand (en vaak duur!) speelgoed te gebruiken. Use your imagination!
 3. Stralend falen, wat is dat ook alweer? Durf je de controle los te laten en je te laten leiden door wat er ontstaat? Tip: sta jezelf (weer) toe om fouten te mogen maken, zonder het af te keuren.
 4. Durf het anders te doen! Hoe ouder we worden, hoe meer we vast zitten in hoe het ‘moet’ of ‘hoort’, maar waarom doen we onszelf dit aan? Voor spel bestaan immers geen vaste regels. Om erachter te komen hoe en wat je kind graag speelt, moet je het gewoon gaan doen! In spel en fantasie mag en kan alles.
 5. Maak je kind tot held! Kan je open en nieuwsgierig aansluiten bij de plannen en fantasieën van je kind? Weet je wat je kind in spel nodig heeft en waar hij blij van wordt? Jij kent je kind immers het allerbeste. Maak daar gebruik van!

En dan nu, de speeltips!!

 1. De 10 beste /grappigste manieren om ...
  Bedenk samen met je kind een handeling (bv. schoenveters strikken) en laat om beurten een grappige manier zien hoe je dit kan doen. Niet echt, maar gewoon door te doen alsof. Alles wat je verzint is goed.
 2. Wat is anders?
  Jullie gaan tegenover elkaar staan en spreken af wie A is en wie B is. A mag 10 seconden heel goed kijken naar B en draait zich daarna om. Dan heeft B 10 seconden de tijd om iets aan zichzelf te veranderen (bijvoorbeeld een knoop los of oorbel uit). Daarna draait A zich weer om en probeert te ontdekken wat er anders is. Dit spel gaat over het hier & nu en over eenvoud.
 3. Samen tot 10 tellen
  Een heerlijk spelletje voor de rust en in het moment zijn. Als je meerdere kinderen hebt, gaan jullie in een kring staan (zo dicht mogelijk bij elkaar) en jullie kijken naar de grond of sluiten je ogen. Het doel is om tot 10 te tellen waarbij om beurten iemand een getal roept, natuurlijk starten bij 1. Op het moment dat er meerderen tegelijk het volgende getal zeggen, starten jullie weer bij 1. De kunst is om vol te houden totdat iemand “10” zegt. Als dit heel makkelijk gaat, kan je ook doorgaan tot 20.
 4. De WC-rol
  Neem een wc-rol (of ander voorwerp) en bedenk wat je ermee kan doen. Zo kan een wc-rol bijvoorbeeld een verrekijker zijn door ‘m voor je oog te houden en te doen alsof je een kapitein bent. Kijk of jullie om beurten iets kunnen verzinnen en zo tot 10 handelingen komen. Als je er een wedstrijd van wilt maken, dan neem je een stopwatch erbij en meten jullie hoe lang de ander erover doet om 10 dingen te verzinnen. Succes gegarandeerd!
 5. Apenkooien in huis
  Een heel mooi spelletje over vertrouwen, en dus loslaten. Je kind maakt een route in huis met 10 opdrachten (bijvoorbeeld over een stoel heen lopen, de trap op en af, onder de tafel door). Jij doet je ogen dicht of een blinddoek voor en je kind mag jou aan de hand begeleiden door alle opdrachten. Daarna wissel je om. Voor de echte ‘loslaters’ zegt je kind wat je moet doen en heeft dus niet je hand meer vast (“een stap naar voren” “bukken” “je voet optillen” etc …). Op eigen risico

Ben je geïnspireerd en wil je uitgebreidere speeltips ontvangen, meld je dan gelijk aan voor de ‘Held en daden’. Dit zijn speeltips die je vier weken lang in je mailbox krijgt, voor nóg meer verbinding en speelplezier met je kinderen. Helemaal gratis! Klik hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie